Objavljeno

𝐏𝐫𝐞𝐩𝐨𝐫𝐮𝐤𝐞 𝐳𝐚 𝐜̌𝐢𝐭𝐚𝐧𝐣𝐞: 𝐏𝐫𝐢𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚 𝐳𝐚 𝐨𝐝𝐥𝐚𝐳𝐚𝐤 𝐮 𝐯𝐫𝐭𝐢𝐜́ 𝐢 𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐮

Odlazak u vrtić i školu predstavlja važne prekretnice u životu svakog djeteta, ali i njihovih roditelja. Priprema za ove promjene može biti izazovna, no uz odgovarajuću literaturu, proces može postati lakši i ugodniji. U ovim knjigama, djeca mogu saznati što ih očekuje, ali i razviti pozitivne stavove prema odlasku u vrtić i u školu. Donosimo vam nekoliko knjiga koje su idealne za pripremu najmlađih za vrtić i školu, kao i za pomoć roditeljima da bolje razumiju kako podržati svoje dijete tijekom ove tranzicije.

  1. Medvjedića je strah ostati u vrtiću

    Jedan se medvjedić jako volio igrati s drugim životinjicama i igračkama ali kad je trebao krenuti u vrtić, odjednom se jako uplašio i stao plakati.
    − Mama, ja ne bih išao u vrtić − stalno je ponavljao uplašeni medo. Mama i tata jako su se iznenadili, jer su mislili da će se medi sviđati mjesto gdje ima puno igračaka i druge djece. A i u vrtić se jednostavno moralo ići. Medo je u početku bio jako uplašen, no teta odgojiteljica mu je pomogla da se malo privikne, a mama i tata su obećali da će uskoro doći po njega. Tako je i bilo.
    Polazak u vrtić ili jaslice velika su promjena u djetetovu životu. Neka djeca priviknu se brzo i bez poteškoća, dok druga osjećaju veliki strah i tjeskobu. Kada pružaju otpor vrtiću, djeca zapravo nastoje izbjeći situaciju koju doživljavaju kao prijetnju svojoj sigurnosti. Ono čega se djeca plaše kad su odvojeni od roditelja je gubitka sigurnosti. Stoga je na roditeljima da dijete umire i utješe da smanje napetost te sami budu smireni i strpljivi dok dijete ne shvati da polazak u vrtić ne ugrožava njihovu sigurnost i zaštitu koju trebaju od roditelja.
    Slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje, odgojitelje i skrbnike koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svoga djeteta te da mu pomognu da na prihvatljiv način izrazi svoje osjećaje.

    2. Mali majmun u velikoj brizi

    Mali majmun izgubio je mamu. Ljubazni Leptiran želi mu pomoći, ali čini se kako mu ne ide baš najbolje. Zašto Leptiran uvijek nešto shvati krivo? Hoće li se majmunčić ikada vratiti kući?
    Slikovnica Mali majmun u velikoj brizi odlična je priprema za razdvajanje od roditelja i početak osamostaljivanja. Kroz jednostavnu, ali dirljivu priču, djeca uče o snalaženju u novim situacijama i razvijaju osjećaj sigurnosti kada su odvojeni od svojih najbližih.

    3. Zašto moram u školu?

    Otkrijte mališanima mora li se u školu ići baš svaki dan, a zatim neka ih zabavi odgovor na pitanje idu li i životinje u školu te kakvih sve škola ima. Sigurni smo da će najzanimljivije odgovore i najviše zabave pronaći na stranicama s pitanjem što je najbolje što škola donosi. Odgovori su popraćeni izvrsnim primjerima raznovrsnih situacija vezanih uz školu, a dočarani su zanimljivim ilustracijama s kojima će se djeca moći poistovjetiti i koje će im mnogo što objasniti.

    4. Prvi dan u vrtiću

    Pročitajte ovu slikovnicu i neka vas Tinovih pet duhovitih i domišljatih rješenja nadahne. Isprobajte ih i vidjet ćete da polazak u vrtić uopće nije strašan, štoviše može biti zabavan i pun sjajnih otkrića. Ova će knjiga pomoći i roditeljima. Da, čak i njima, jer stručni savjeti Chiare Piroddi, psihologinje specijalizirane za kognitivno-bihevioralnu psihoterapiju, nude pet jasnih i jednostavnih postupaka te korisnih prijedloga koji mogu biti od pomoći svima koji se nađu u ovoj izazovnoj situaciji.
    Priče su protkane temama poput straha od mraka, ljubomore, ljutnje, stidljivosti, nelagode odvajanja od roditelja i samostalnog snalaženja u novim situacijama kao što je boravak u vrtiću. Dječakov pogled na svijet prikazan je uz puno humora, djeci prilagođenim jezikom i maštovitim ilustracijama. Na kraju knjige kutak je za roditelje u kojemu autorica donosi pet izuzeto primjenjivih rješenja kako doskočiti opisanim izazovima.

    5. Što sam sve naučio do škole?

    U ovoj kratkoj priči, budući prvašić daje duhovito uobličene odgovore na 10 najvažnijih dječjih pitanja o svijetu i životu. Dječak odgovara na razna dječja pitanja o svakodnevnim predmetima i ljudima koji ga okružuju, ali odlučuje ne podijeliti sve što zna. Shvaća da je tolika mudrost nešto izvanredno, no treba ostaviti vremena za prijatelje i igru. Kratkoća teksta još jednom potvrđuje da je tvrdnja “manje je više” čarobna formula koja uspijeva zabaviti djecu. Svrha odgovora je poticati znatiželju, a samim time i obiteljske, moralne i društvene vrijednosti.
    Slikovnicu možete naručiti i na ukrajinskom.

    Odabir prave literature može igrati ključnu ulogu u pripremi djeteta za odlazak u vrtić i školu. Knjige ne samo da pružaju informacije, već i pomažu djeci da razviju emocionalnu inteligenciju i snalažljivost u novim situacijama. Uz preporučene naslove, roditelji mogu osigurati svojim mališanima potrebnu podršku i osnažiti ih za uspješan početak novog poglavlja u njihovom obrazovnom putovanju. Kroz zajedničko čitanje i razgovor o pročitanom, možete učiniti prelazak u vrtić i školu mnogo ugodnijim i uzbudljivijim.