Objavljeno

Priopćenje za medije – Projekt Naša mala knjižnica

Dana 05. srpnja 2024. u knjižari Pričozemskoj u Zagrebu, održano je predavanje o međunarodnom projektu Naša mala knjižnica koje su vodile dr.sc. Anita Peti Stantić, prof. i Danijela Varga, mag. praesc. educ.

FOTO: dr.sc. Anita Peti Stantić, prof.

FOTO: Danijela Varga, mag. praesc. educ.

Cilj ovog projekta je poticanje čitanja kod djece vrtićke i školske dobi putem suradnje s izdavačima, vrtićima, školama i knjižnicama. Predavanje je započelo raspravom o trenutnim problemima u vezi čitanja u školama te nezainteresiranosti učenika za lektiru. “Smatram da su mladi zainteresirani za čitanje više nego što nam se to čini, međutim nemaju prilike susresti se s dovoljno sebi zanimljivim sadržajima. Čitanje treba jako čvrsto odijeliti od čitanja lektire”, objasnila je profesorica i stručna suradnica Anita Peti Stantić.

Predavačice su objasnile kako projekt Naša mala knjižnica odgovara na ove izazove pružajući djeci pristup radionicama, kreativnim zadacima, raznim zanimljivim aktivnostima te susretima s autorima. “To je jedan od razloga zašto silno podržavam ovaj projekt”, rekla je profesorica i stručna suradnica Anita Peti Stantić.

FOTO: dr.sc. Anita Peti Stantić, prof.

Projekt Naša mala knjižnica sastoji se od tri podprojekta koji odgovaraju raznim dobnim skupinama: NMK1, NMK2 i NMK3. Tijekom predavanja, Anita Peti Stantić i Danijela Varga detaljno su objasnile svaki od ovih podprojekata te načine na koje se projekt može implementirati u odgojno-obrazovne i socijalne ustanove. Naglasile su važnost međusobnog poticanja, sufinanciranja i suradnje među institucijama kako bi se projekt uspješno provodio. Pozitivan primjer suradnje jest jedna županija koja financira projekt za zainteresirane škole, čime se pokazuje koliko lokalna zajednica može doprinijeti uspjehu ovakvih inicijativa. “Kad se vidi da obrazovne ustanove imaju vjetar u leđa od ostalih socijalnih ustanova, onda se tu zaista vidi i bogatstvo znanja koje učitelji i odgojitelji nose u sebi”, istaknula je odgojiteljica i stručna suradnica Danijela Varga.

Jedna od ključnih tema predavanja bila je suzbijanje “plošnog” pristupa čitanju. Predavačice su istaknule važnost prevođenja knjiga s manje poznatih jezika te mogućnost učenja o zemlji porijekla knjige, što doprinosi širenju kulturne svijesti i kreativnosti među djecom. Kroz projekt Naša mala knjižnica, djeca imaju priliku sudjelovati u kreativnim aktivnostima koje pozitivno utječu na njihov razvoj. “Ljudi sudjelovanjem u ovom projektu probude svoju odvažnost. Onda postanu sposobni oduprijeti se onome za što im se činilo da moraju tako raditi, a vide da ne funkcionira s djecom”, zaključila je profesorica i stručna suradnica Anita Peti Stantić.

FOTO: Danijela Varga, mag. praesc. educ.

Za kraj su predavačice istaknule važnost izravnog sudjelovanja djece u obradi pročitanog i prikazale materijale koji se koriste u projektu. Time se osigurava da djeca i njihovi mentori imaju sve potrebne resurse za uspješno sudjelovanje u projektnim aktivnostima i ostvarivanje ciljeva projekta. Predavanje je završeno s pozitivnim osvrtom na dosadašnje rezultate projekta i motivirajućom porukom o važnosti čitanja i kreativnog izražavanja među mladima. “Samo poticanje čitanja nije jedina svrha ovog projekta, nego i proširivanje vidika i djeci i odgojiteljima”, zaključila je odgojiteljica i stručna suradnica Danijela Varga.

Predstavljanje projekta možete pogledati ovdje: