Objavljeno

Interaktivne knjige za djecu: Što su i zašto su važne?

U današnjem digitalnom dobu, interaktivne knjige za djecu postaju sve popularniji izbor među roditeljima, nastavnicima i djecom. No, što su točno interaktivne knjige i zašto su važne za razvoj djece? Ovaj članak istražuje značaj interaktivnih knjiga i kako one mogu doprinijeti obrazovanju i zabavi najmlađih.

Što su interaktivne knjige?

Interaktivne knjige kombiniraju tradicionalno čitanje s dodatnim aktivnostima koje potiču djecu na sudjelovanje u priči. Te aktivnosti mogu uključivati različite elemente poput zvučnih efekata, pokretnih dijelova na stranicama, skrivenih slika, aplikacija povezanih s knjigom, kao i zadataka koje dijete može riješiti dok čita. Cilj ovih knjiga jest da djecu angažiraju na više razina, kombinirajući tekst, slike i interaktivne elemente kako bi stvorili bogatije iskustvo čitanja.

Zašto su interaktivne knjige važne?

1. Poticanje rane pismenosti: Interaktivne knjige pomažu djeci da razviju osnovne pismenosti na zabavan i angažirajući način. Kombiniranjem teksta sa zvukovima i slikama, djeca bolje razumiju riječi i njihov smisao.

2. Razvoj motoričkih vještina: Aktivnosti poput podizanja poklopaca, okretanja kotačića ili korištenja uređaja za otkrivanje dodatnog sadržaja pomažu u razvoju fine motorike kod djece.

3. Jačanje koncentracije: Interaktivni elementi pomažu djeci da ostanu usredotočeni na priču. Djeca koja imaju problema s pažnjom često se lakše zadrže na zadatku kada je on ispunjen zabavnim i zanimljivim elementima.

4. Promicanje kreativnosti i mašte: Ove knjige potiču djecu da istražuju, zamišljaju i stvaraju vlastite scenarije, čime se razvija njihova kreativnost.

U Pričozemskoj možete naći brojne interaktivne knjige, sadržajno prilagođene vašim mališanima. Ovo su neke od njih:

Mjesta ima na metli svima – Dodirni me, osjeti me
Dodirni vještičin plašt, pomiluj pseće krzno i osjeti ptičje pernato krilo.
Ali pazi – ovuda se smuca neki zmaj!

Na svakoj stranici dijelovi koje možeš dodirnuti!

Moje male zvučne slikovnice: Tu-tuuu!

Zvukovi prijevoznih sredstava na vrhu prsta!

Čarolija boja

Promatrajte kako se boje nanose, miješaju, mijenjaju, i sve to dodirom prsta. Slijedite upute i okrenite stranicu. Uživajte u ovoj magičnoj i duhovitoj slikovnici!

Druga interaktivna slikovnica poznatog vizualnog umjetnika, performera, ilustratora i pedagoga iz Francuske Hervéa Tulleta.

Medo Bruno na selu

Pomozi medi Bruni da ujutro skupi jaja u kokošinjcu, odveze sijeno, pričuva janjiće i odvede konjića na spavanje.
Nova edicija u omiljenom serijalu “Medo Bruno” – PRATI STAZU I NAĐI. Pomiči žetone po stazama na seoskom imanju i nađi put do kokošinjca, svinjca, pašnjaka za kravice i ovčice te staje za konje. Pritom nauči mnogo novih riječi iz života na seoskom imanju. Ovom slikovnicom razvijamo koordinaciju oko-ruka, koncentraciju i govor.

Zanima me, zanima me…Svemir

Uz ovu slikovnicu najmlađi će doznati najvažnije pojmove i osnovne informacije o Sunčevu sustavu, Mjesecu, zvijezdama, kometima, asteroidima i meteorima te o tome kako istražujemo svemir.
Neka malene znatiželjne ručice potaknu planete da se okreću, meteore da padaju, a mjesece da se pomiču uz pomoć kotačića, jezičaka te mnogih drugih pomičnih dijelova ove slikovnice koji su izrađeni od čvrstog i izdržljivog kartona.

Interaktivne knjige za djecu nisu samo prolazan trend, one su moćan alat koji kombinira učenje i zabavu. One pomažu djeci da se angažiraju na više razina, razvijaju ključne vještine i potiču ljubav prema čitanju od najranije dobi. Uvođenjem interaktivnih knjiga u svakodnevne aktivnosti vašeg djeteta, ne samo da ga potičete na učenje, već mu omogućavate da to učenje bude zabavno i uzbudljivo.

Ako tražite način kako da djetetu pružite kvalitetno iskustvo učenja i čitanja, interaktivne knjige su svakako pravi izbor. Posjetite našu knjižaru i otkrijte bogat izbor interaktivnih knjiga koje će vaše dijete obožavati!