Objavljeno

Knjige za tinejdžere: preporuke iz Pričozemske

Knjige su izvrstan način da tinejdžeri prošire svoje vidike, razviju kreativnost i pronađu inspiraciju u svakodnevici. Bilo da traže uzbudljive avanture, romantične priče ili djela koja potiču na dublje razmišljanje, prava knjiga može postati savršen suputnik u ovom važnom razdoblju odrastanja. Pričozemska donosi vam pažljivo odabrane preporuke knjiga za tinejdžere, osmišljene kako bi zadovoljile različite interese i uzraste. Ovaj članak donosi popis knjiga koje pokrivaju širok raspon žanrova, od fantastike do stvarnih priča, kako bi svaki mladi čitatelj mogao pronaći nešto što ga privlači.

Kuja za vješanje

Inspiriran idejom romana “41,5°C”, roman “Kuja za vješanje” je priča o predrasudama, o (ne)uzvraćenoj ljubavi, o pogrešnim osjećajima, o nasilju među tinejdžericama, o seksualnom preispitivanju, o psima, hrčcima, golubovima i vranama, u središtu koje je mlada pankerica u nerješivoj životnoj situaciji koja kulminira borbom za goli život. Ona kaže: “A ja se osjećam baš kao taj pas. Kao kuja za vješanje. Kao da su me zakvačili zubima za staru automobilsku gumu obješenu o najvišu granu drveta. I ostavili me da tako visim. I ne mogu ništa. Ako bih htjela bilo što promijeniti morala bih otvoriti usta. A ako otvorim usta, znam, past ću.”

Zamijenjen

Zamijenjen je mistični roman za mlade u kojem se isprepliću svakodnevni život, fantazija i svijet mitskih bića. U središtu romana nalazi se dvoje šesnaestogodišnjaka, Gabija i Ged. Zajedničko im je što idu u isti razred, ali drugih dodirnih točaka gotovo da i nemaju. Sve dok im se istovremeno ne počnu događati čudne stvari.

Ultra 

U knjizi je riječ o međugeneracijskim odnosima i odrastanju dječaka Jakova, uspostavi povjerenja roditelj-dijete u najosjetljivijem – pubertetskom – dijelu života, ispunjavanju obveza, održavanju obećanja…. U knjizi Jakov „odrasta“ uz uobičajene životne protokole: učenje, slobodne aktivnosti, prijateljevanje, povjeravanje, robotiku i elektronsku glazbu… Odrasta uz podršku roditelja, prijatelja Jana i njegova brata Ivana, „posvojenih“ barbe i none: Odrasta uz veslanje, ribolov, berbu šljiva i – šamar. Jakovu se odrastanje događa po prvi put! Nestrpljiv je, preplašen, najgluplji, najjači, najbolji, najpametniji, najnesigurniji, najhrabriji, najglasniji, najluđi – istovremeno. Uviđa da i njegovi roditelji ponekad gube tlo pod nogama u borbi s njegovim nagomilanim hormonima pubertetskog zamaha. I roditeljima se Jakovljevo odrastanje događa prvi put. I, što je najtužnije, nema tog mjernog instrumenta koji će mu pokazati koliko će to dugo trajati i koliko još puta mora prespavati dok se ne probudi kao pristali mladić. A pristali mladić na ponos svojim roditeljima postao je nakon „samo“ jedne – neprospavane – noći.

Myra zna sve

Što danas obući? Koji film odabrati? Tko je savršen partner baš za tebe?
Na sva ova pitanja Myra ima odgovor.
U bliskoj budućnosti u kojoj žive Ale i Vera, informacije o svemu i svakome trenutno su dostupne.
Dakako, uz pomoć Myre, operativnog sustava koji je dio svačijeg života i hrani svoju umjetnu inteligenciju svakim ljudskim pokretom. Dok Ale smatra kako život bez Myre ne bi bio moguć, Vera je oduvijek sumnjala u Myrinu dobronamjernost, osjećajući da joj je sloboda ograničena. Kada se, zahvaljujući Myrinom algoritmu, Ale i Vera upoznaju i njihovi svjetovi sve se više počinju približavati, Ale saznaje da život uz Myru nije toliko lagodan kao što se čini.
Ovaj napeti distopijski roman još jednom preispituje pitanja društvene kontrole, koliko smo slobode spremni žrtvovati za lagodan život  te je li taj život uistinu lagodan ako samo prividno donosimo vlastite odluke.
Uz ovakva pitanja, srednjoškolske muke junaka ove priče padaju u drugi plan.

Pax

Pax je dirljiva priča o snažnoj povezanosti dječaka i lisca, plemenita i humana u svojoj poruci i, k tome, sjajno ispričana. Univerzalnost teme o ljubavi i gubitku, prirodi i slobodi, samovrednovanju i traženju sebe te dinamičnost pripovijedanja uistinu čine ovaj roman modernim klasikom.
Lisac Pax ostao je siroče još kao mladunče. Srećom, pronalazi ga dječak Peter koji ga odnosi kući i tako spašava od sigurne smrti. Peter je pomalo osamljen dječak, majka mu je umrla, a otac je prilično strog i zatvoren čovjek. Utjehu i najboljeg prijatelja Peter pronalazi u liscu Paxu. Ali, nad životima dječaka i pitomog lisca nadvijaju se mračni oblaci – približava se rat, Peterov otac prijavljuje se u vojsku, dječak mora otići živjeti kod djeda, a prethodno Paxa vratiti u divljinu. Peter sada živi četiristo kilometara daleko od doma, u djedovoj kući, i veoma pati. Ne zbog razdvojenosti od oca, udaljenosti od rodnog doma ili novog života, Peter pati zbog Paxa. Muči ga savjest jer je crvenog lisca ostavio samog u noći uz rub šume u kojoj ga čekaju pogibelji i jednostavno želi biti sa svojim prijateljem. S druge strane Pax, ostavljen u šumi, proživljava velike kušnje – ne zna loviti, previše vjeruje ljudima i uopće se ne snalazi u divljini… Peter i Pax učinit će sve da ponovno budu zajedno, a na tome putu susreću različite likove koji će im pomoći.

Mjesec kao zlatna lađa

U jesen 1944. godine, tijekom rata, tisuće Estonaca i Latvijaca napustilo je svoje domove i pobjeglo u Švedsku. Među izbjeglicama bilo je i mnogo djece koja su se odjednom morala prestati igrati i odrasti gotovo preko noći. Zajedno sa svojim obiteljima ona su se zaputila kroz olujno Baltičko more kako bi stigli onamo gdje žive kralj i kraljica, a zlatne su naranče nadohvat ruke. Tako je i djevojčica Keete s roditeljima krenula na put i u malenom ribarskom čamcu susrela se s mnogim opasnostima,..
Knjiga je dobila nagradu Estonske državne zaklade za kulturu za najbolje djelo za mlade 2020. godine, a godinu nakon toga uvrštena je i u prestižni katalog The White Ravens.


Čitanje knjiga može biti značajan dio tinejdžerskog odrastanja, nudeći mladima priliku da prošire svoje horizonte, steknu nove uvide i uživaju u uzbudljivim pričama. Naše preporuke knjiga za tinejdžere osiguravaju bogat izbor različitih žanrova, od avantura i romansi do dubljih životnih tema, koje će im pomoći da razviju kritičko razmišljanje, maštu i empatiju.

Objavljeno

Prijedlozi početnih romana za prvašiće: Najbolje knjige za razvoj čitalačkih vještina

Ulazak u svijet knjiga ključan je za razvoj čitalačkih vještina kod djece. Početni romani za prvašiće pružaju savršenu priliku da mališani razviju ljubav prema čitanju. Djeca u prvom razredu osnovne škole tek započinju svoje čitalačko putovanje, stoga je važno odabrati knjige koje su prilagođene njihovoj dobi, sposobnostima i interesima. Romani za djecu od 6, 7 godina trebaju biti jednostavno napisani, s razumljivim jezikom i kratkim poglavljima, dok istovremeno trebaju sadržavati zanimljive i poučne priče koje potiču maštu.

Biranje pravih knjiga za djecu koja tek uče čitati može biti izazovno. No, kada se prvašićima pruži pravi izbor knjiga, oni će razviti ljubav prema čitanju koja će trajati cijeli život. U nastavku izdvajamo nekoliko prijedloga najboljih knjiga za prvašiće koje pomažu u razvoju ključnih vještina i pružaju im uzbudljive priče u kojima će uživati.

Hoću kući

I tako je pala odluka. Iz ovih stopa krenut će u potragu za novim roditeljima. Samo da još smisli gdje bi ih mogao pronaći. U susjedstvu? U susjednoj državi? U Europi? Africi? Australiji? Na Sjevernom polu? Preko oglasa? Na Facebooku? Stoj! Ništa od spomenutog. Za tako simpatičnog i pametnog dječaka kakav je Nikola, roditelji se mogu pronaći jedino na nekoj drugoj planeti.
Djeco, pođite s Nikolom u potragu za savršenim roditeljima. Očekuju vas komične, odnosno kozmičke pustolovine, prepune malih čuda, divovskih suza, smiješnih riječi i opasnih igara.

UPOZORENJE:
kod iskusnih čitatelja može se javiti želja za ponovnim čitanjem knjige
kod čitatelja početnika moguća je pojava samostalnog čitanja
što će se dogoditi onima koji ne znaju čitati, ne vrijedi ni pisati, jer ionako to neće moći pročitati.

Kimi, nemaš vremena

Među koricama ove knjige krije se jedna malena avantura o vremenu. Vrijeme je (a čini se da vremena nema puno) da upoznaš Kimija i Bubu. Kimiju se čini da ima vremena napretek. Po čitave dane samo se izležava, hrče i prducka.
Bubi pak kronično nedostaje vremena i neprekidno nekamo juri i žuri.
Kimiju Buba nedostaje. Bubi nedostaje vremena da to primijeti.
No kada se u priču uplete mačak Horacije i prisili Kimija da mu pokloni svoje slobodno vrijeme, uloge će se znatno preokrenuti…

Šesnaestica

U šesnaest zagrebačkih kvartova odvijaju se priče povezane s linijom tramvaja kojom se do njih dolazi. Po liniji broj 16, koje već dugo nema na zagrebačkim ulicama, odabran je naslov knjige – ŠESNAESTICA. U ovoj zbirci priča za djecu i mlade od šesnaest poglavlja, djevojčice i dječaci, naoko drugačiji od nas, na kraju vožnje postaju nam bliski prijatelji.

Uhvatio sam Gnoma

Prva štiva za buduće velike čitatelje
Gnomovi su dražesni: simpatični i dragi, uvijek spremni pomoći i pružiti korisne savjete, ali ovdje to nije slučaj.
Nemojte ni pokušavati uhvatiti ovog gnoma: čekaju vas samo nevolje, katastrofe, podvale.
Oprezno otvarajte knjigu!

Pazi, oštar pas!

Mrki i Iskra su glavni likovi ove priče.
Sve je bilo divno i krasno dok Mrkog nisu spopale te misli o moći, ta želja da ga se netko boji, da bude glavna faca. Ma što faca, zlostavljač!
Čekaj, tko je uopće Mrki? I tko je Iskra?
E, nećete to saznati dok ne zavirite u ovu napetu i uzbudljivu priču gdje Mrki kezi zube i plaši krasnu, ali malenu Iskru koja još svašta mora naučiti o životu.

Pravilno odabrani početni romani za prvašiće ključni su za razvoj čitalačkih vještina i ljubavi prema knjigama. Uz naslove koji su prilagođeni njihovom stupnju čitanja, prvašići će uživati u svijetu knjiga i razviti svoje sposobnosti na prirodan i zabavan način. Knjige za prvašiće, ne samo da im pomažu u učenju čitanja, već ih uvode u čaroban svijet priča i avantura, koji će ih pratiti kroz cijelo djetinjstvo. Birajući najbolje romane za početnike, pomažemo djeci da razviju ključne vještine potrebne za uspjeh u školi i životu.