Objavljeno

Dječji romani s važnim životnim lekcijama

Dječji romani daleko su od običnih priča; oni su čarobni tajni prolazi koji vode u svjetove pune pouka, životnih mudrosti i originalnih likova s kojima se svako dijete (pa i odrasli!) može poistovjetiti.

Što dječji romani mogu naučiti vaše dijete?

Između redaka tih čarobnih knjiga kriju se važne životne lekcije. Od razvoja jezičnih vještina do razumijevanja složenosti ljudskih odnosa, dječji romani mogu biti alat koji će oblikovati mlade umove. Evo nekoliko preporuka za romane sa snažnim porukama koje vaše dijete može pročitati ovo ljeto.

Romani koje predlažemo za djecu od 8 godina i starije:

1. Dragi ja iz prošlosti, platit ćeš mi za ovo!

Dragi ja iz prošlosti dječji je roman za čiji je tekst njegova autorica Andrijana Grgičević dobila ovogodišnju Nagradu Grigor Vitez, najvažniju hrvatsku nagradu za dječju književnost i ilustraciju! Ovakvo priznanje zasigurno svjedoči o kvaliteti ovog romana čiji se glavni lik nosi s izazovima odrastanja i činjenicom da mu je otac spletom nesretnih okolnosti završio u zatvoru. Dragi ja donosi nam vrlo duhovitu, no istovremeno kompleksnu priču glavnog lika koji piše pisma sebi u prošlosti te u svojim pismima čitateljima pruža uvid u svoj svijet. U romanu su ispisane svakodnevne avanture osnovnoškolaca; od školskih briga, obiteljskih situacija i okoline do prve ljubavi.

2. Žuti šal

Novi roman Silvije Šesto govori nam o dječaku Zrinku i pustolovini u kojoj se našao nakon što se izgubio u maksimirskoj šumi tijekom školskog izleta. Ovaj dječji roman tematizira gorući problem današnjeg društva, a to je prekomjerna uporaba tehnologije koja vodi u otuđenost. Autorica nam kroz Zrinkov primjer prikazuje što se događa kada nam tehnologija na koju smo se oslonili postane nedostupna, ostavljajući nas izolirane u nepoznatom okruženju. Priča također donosi i teme prve ljubavi i obitelji, ali i razbija stereotipe i pruža svježi pogled na svijet u kojem živimo.

3. Kamp Bravo

Kamp Bravo je moderan dječji roman uigranog belgijskoga dvojca koji čine autor Stefan Boonen i ilustrator Melvin. Glavni lik ovog grafičkog romana je dječak Teo koji ovog ljeta umjesto na more s roditeljima, odlazi u ljetni kamp. Avantura koja ga tamo čeka promijenit će mu život i pokazati da stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine. Teo će se u kampu naučiti nositi sa strahovima i shvatiti koliko je važno potruditi se i pokušati učiniti nešto prije odustajanja.

4. Pax

Pax je dirljiva priča o snažnoj povezanosti dječaka i lisca, svjedoči  o prijateljstvu i odanosti, o ljubavi, hrabrosti i iskupljenju. Univerzalnost teme o ljubavi i gubitku, prirodi i slobodi i traženju sebe te dinamičnost pripovijedanja uistinu čine ovaj roman modernim klasikom.

Zašto je važno poticati čitanje dječje književnosti?

Čitanje nije samo ključ za razvoj jezičnih vještina; ono je temelj za izgradnju empatije, kreativnog razmišljanja i dubokog razumijevanja svijeta oko nas. Dijete koje čita raste u osviještenu osobu koja može prepoznati i cijeniti različitosti.

Likovi koji postaju prijatelji

Likovi iz dječjih romana često postaju nevidljivi prijatelji naših mališana. Od hrabrosti glavnih junaka do neobičnih životinjskih prijatelja – svaki lik ima priču koja inspirira i poučava.

Zakoračite u pustolovinu

Kroz smijeh i suze, dječji romani vode nas na putovanje koje obogaćuje život izvan granica mašte. Dakle, sljedeći put kada se nađete pred policom s knjigama, zgrabite jedan dječji roman i spremite se na pustolovinu koja vas čeka. Tko zna? Možda upravo tamo pronađete Tea spremnog da vam pokaže što znači biti pravi prijatelj. Sretno čitanje!