Objavljeno

𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐤𝐧𝐮𝐭𝐢 𝐝𝐣𝐞𝐜𝐮 𝐧𝐚 𝐜̌𝐢𝐭𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐞𝐤𝐨𝐦 𝐥𝐣𝐞𝐭𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐚𝐳𝐧𝐢𝐤𝐚?


Ljetni praznici su vrijeme za opuštanje, igru i uživanje na suncu. Ali i idealno vrijeme da djeca razvijaju ljubav prema čitanju.
Čitanje je osnovna, potrebna vještina koja otvara vrata učenju i stjecanju znanja u svakom aspektu života djece. Čitanjem djeca obogaćuju svoj vokabular, uče nove stvari, ali i ulaze u nove svjetove, razvijaju sposobnost kritičkog mišljenja, empatiju, kreativnost i poboljšavaju koncentraciju. Ukratko, čitanje potiče razvoj svih vještina potrebnih za uspješno suočavanje s budućim školskim i životnim izazovima. Stoga je izuzetno bitno motivirati djecu da čitaju, posebno tijekom školskih praznika.
Donosimo vam nekoliko ideja i strategija kako potaknuti djecu na čitanje tijekom ljetnih praznika.

  1. 𝐒𝐭𝐯𝐨𝐫𝐢𝐭𝐞 𝐮𝐠𝐨𝐝𝐚𝐧 𝐤𝐮𝐭𝐚𝐤 𝐳𝐚 𝐜̌𝐢𝐭𝐚𝐧𝐣𝐞
    Jedan od načina da djecu motivirate na čitanje je stvaranje posebnog kutka za čitanje. Učinite taj prostor ugodnim i privlačnim, s jastucima, dekama i dovoljno svjetla. Dodajte nekoliko njihovih omiljenih knjiga kako bi kutak postao prava mala knjižnica. U ljetnim mjesecima taj kutak možete napraviti na dvorištu uz pomoć ukrasnih žaruljica i deke za sjedenje. Djeci se možete i pridružiti u čitanju jer vjerujemo da će i vama ovo postati omiljeno mjesto za čitanje!
  2. 𝐏𝐨𝐬𝐣𝐞𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐥𝐧𝐮 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐳̌𝐚𝐫𝐮 𝐢𝐥𝐢 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐳̌𝐧𝐢𝐜𝐮
    Redoviti posjeti knjižari ili knjižnici mogu biti uzbudljivi za djecu. Dopustite im da sami biraju knjige koje žele čitati. Mnoge knjižare i knjižnice tijekom ljeta organiziraju razne događaje i radionice za djecu koje mogu dodatno potaknuti njihovu ljubav prema knjigama. U Pričozemskoj vas čekaju brojni novi naslovi koji će zasigurno probuditi ljubav prema čitanju kod svih uzrasta, a Pričozemci su pripremili i udoban kutak za zajedničko čitanje!
  3. 𝐔𝐤𝐥𝐣𝐮𝐜̌𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐞 𝐮 𝐜̌𝐢𝐭𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐬 𝐝𝐣𝐞𝐜𝐨𝐦
    Čitajte zajedno s djecom, razgovarajte o knjigama i dijelite dojmove. Ovo je sjajan način da provedete kvalitetno vrijeme zajedno i istovremeno ih motivirate na čitanje.
  4. 𝐔𝐯𝐞𝐝𝐢𝐭𝐞 𝐜̌𝐢𝐭𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐮 𝐬𝐯𝐚𝐤𝐨𝐝𝐧𝐞𝐯𝐧𝐮 𝐫𝐮𝐭𝐢𝐧𝐮
    Uključite čitanje u dio dnevne rutine, bilo da je to prije spavanja, tijekom doručka ili poslijepodne kada je najtoplije. Dosljednost je ključna kako bi čitanje postalo navika.
  5. 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐳̌𝐢𝐭𝐞 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐞 𝐬 𝐥𝐣𝐞𝐭𝐧𝐢𝐦 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐦𝐚
    Povežite knjige s ljetnim aktivnostima koje djeca vole. Na primjer, ako idete na plažu, ponesite knjige o morskim životinjama. Ako planirate izlet u prirodu, pročitajte zajedno knjige o biljkama i životinjama koje ćete susresti.

Imajmo na umu da dobrobiti čitanja sežu daleko izvan okvira ljetnih mjeseci. Čitanje otvara vrata znanju, širi vidike i njeguje znatiželju. Posjetite našu dječju knjižaru i webshop kako biste pronašli savršene knjige za ovo ljeto!
Ovdje možete pronaći naše preporuke za dječje knjige.