Brljibanovo kazalište

19,78

7 na zalihi

SKU: 000324 Kategorije: ,

Opis

“Veliki: Baš je dobro velik biti.
Mogu Maloga nositi.
Mali:   Još je bolje malen biti.
Vel’ki može me nositi.”

 

U zbirci Brljibanovo kazalište skupljeno je više od stotinu kratkih lutkarskih igrokaza (tzv. lutkarskih minijatura) koje je autorica Nada Horvat napisala u tridesetak godina.

Igrokazima je dodan i izbor iz njezine popularne zbirke iz 1987. godine “Hoću biti Brljiban”. Igrokazi se kreću od lirski intoniranih dijaloga do malih parodija, kratkih bajki, groteski, originalnih igara riječima koje mogu biti nadahnute i narodnim motivima.

Dijalozi su primjereni djeci zato što teku lako s neprestanim pitanjima i odgovorima, ponavljanima i nagomilavanjima riječi. Time se ostvaruje dinamičan dijalog koji je zanimljiv i kao scensko uprizorenje i kao literatura za škole i vrtiće.

Svi igrokazi sabrani u zbirci sadrže u sebi različite komponente – likovnu, literarnu, glazbenu i interpretativnu što pridonosi njihovoj izvedbenosti. Karakterizira ih izrazita lutkarska funkcionalnost i sceničnost, što je korisno u svakodnevnom obrazovanju jer djeca uz njih mogu sama osmisliti likove, izraditi ih, danim tekstovima dodati kontekst, objediniti nekolicinu ili promijeniti završetak.

Brljibanovo kazalište potiče uvježbavanje pravilnog izgovora, tečnijeg čitanja i pisanja, motoriku, kreativnost, zaigranost, logičko zaključivanje i maštovitost kod čitatelja. Svojom lakoćom izraza, zanimljivom zaigranošću i djetinjom prostodušnošću zbirka će biti zanimljiva radoznalom suvremenom djetetu.

O AUTORICI

Nada Horvat diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu teorijsku matematiku, no nakon toga matematikom se gotovo više uopće nije bavila nego se posvetila prevodilaštvu i pisanju. Do sada je objavila zbirke priča, pjesama i igrokaza za djecu te desetak slikovnica i dva romana.

O ILUSTRATORICI

Pika Vončina rođena je u Zagrebu, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Kao studentica nagrađena je Rektorovom nagradom. Od završetka studija bavi se ilustracijom i oslikala je šezdesetak knjiga za djecu. Ilustrira školske udžbenike i objavljuje ilustracije u časopisima za djecu.

Dodatne informacije

Težina0,5 kg
Autor

Nada Horvat, Pika Vončina

Ilustrator

Pika Vončina

Vrsta uveza

Meki uvez

Godina izdanja

2019

ISBN

978-953-7997-66-3

Nakladnik

Ibis grafika