Od dvojbe do razdvojbe

19,51 (147,00 kn)

5 na zalihi

SKU: 000263 Kategorije: , , Oznake: ,

Opis

Ovaj je zbornik posvećen hrvatskoj jezikoslovki, kroatistici i profesorici Branki Tafri povodom prigodne obljetnice – obilježavanja njezinog sedamdesetog rođendana. No, to nije jedini motiv prikupljanja radova uglednih hrvatskih i inozemnih filologa, lingvista, teoretičara književnosti i filozofa.

Zbornik je ujedno i poklon dvoje učenika svojoj profesorici kao zahvala za sve što ih je naučila i još više, učinila za njih.

U zborniku je objavljeno trideset i pet radova koje je napisalo trideset osmero autora. Radovi su objavljeni najvećim dijelom na hrvatskom jeziku, ali i na engleskom, njemačkom i srpskom. Pored hrvatskih, autori su redom cijenjeni članovi akademske zajednice iz Austrije, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, pa tako Zbornik radova ima i međunarodni značaj.

Ova vrijedna i obimna knjiga (ima 548 stranica) govori i o temama, poput platisemije i similisemije, o kojima se prvi put piše u Hrvatskoj. Podijeljena je u dva dijela: Prvi dio nosi naziv RIJEČ U STRUJANJIMA SADAŠNJOSTI, a drugi dio RIJEČ U TRAGOVIMA PROŠLOSTI. Na samom kraju nalazi se Popis o suradnicima, s osnovnim podacima o autorima koji su dali svoje priloge Zborniku.

Sve navedeno čini ovaj zbornik dobrodošlim i poželjnim u domaćoj i stranoj akademskoj zajednici.

 

Dr. sc. Branka Tafra (1947) umirovljena je sveučilišna profesorica. Svoj radni vijek provela je ponajprije kao znanstvenica većim dijelom na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a manjim na Hrvatskim studijima kao nastavnica i znanstvenica.

U svojim se dosadašnjim radovima bavila brojnim kroatističkim temama – od suvremenih gramatičkih do povijesnih – pri čem su ove potonje bile valjani temelj za nadogradnju i(ili) preutemeljidbu prvih, a neprocjenjiv je doprinos dala i daje u području leksikologije i leksikografije.

Dodatne informacije

Težina1,2 kg
Autor

Uredili: Petra Košutar i Mislav Kovačić

Vrsta uveza

Meki uvez

Broj stranica

548

Godina izdanja

2018

ISBN

978-953-7997-33-5